Ny antibiotika upptäcks med häpnadsväckande egenskaper

Forskare i USA har upptäckt en ny klass av antibiotika. Dessutom verkar det som att bakterier inte kan bli resistenta mot den.


bakterierNy antibiotika upptäcks i jorden

Nu har forskare i USA framställt en ny metod för att odla bakterier i labb med hjälp av ett så kallat iChip. Den nya metoden låter bakterier växa i ett litet chip som även inkluderar en del av bakteriernas naturliga miljö. Forskarna i delstaten Maine doppade till exempel chippet i näringsrik jord och plockade därmed upp de bakterier som gillade att växa där. Tack vare att forskare nu kan studera bakterier som förut inte överlevde i labbet har de upptäckt en helt ny klass av antibiotika, kallad Teixobactin.

Motgångar i jakten på nya antibiotika

Den klassiska metoden att ta fram antibiotika har varit att isolera bakterier från naturen och låta dem växa i petriskålar på laboratorier. Där kan man analysera bakterierna och även de ämnen de utsöndrar. Dessa ämnen använder bakterier för att döda andra bakteriefiender. Vi människor har tagit nytta av bakteriernas försvarsämnen, eller antibiotika, för att bekämpa bakterieinfektioner.

Tyvärr har framställandet av ny antibiotika avstannat sedan 90-talet. Detta beror mest på att majoriteten av bakterier på jorden inte tycker om att leva i labbmiljö och därför inte kan studeras. Dessutom har massanvändning av antibiotika världen över framkallat resistens. Alltså bakterierna som orsakar infektioner överlever trots att vi tar antibiotika.

Slut på antibiotikaresistenta bakterier?

petriskålDet visar sig också att denna nya sorts antibiotika inte framkallar resistens hos vanliga bakterier som orsakar tuberkulos och stafylokocker. Teixobactin är speciellt bra för att den attackerar två olika komponenter i bakteriens skal. Tidigare antibiotika har bara attackerat en komponent och då är det förhållandevis lätt för bakterien att mutera sig och förändra sin skepnad för att undvika att dödas av antibiotikan.

Nya möjligheter i framtiden

Det kommer ännu ta flera år av tester för att visa att Teixobactin är säkert och effektivt för användning på människor. Men denna nya studie är lovande och öppnar dörren för att utveckla nya antibiotika och andra läkemedel som produceras av bakterier.