Träning

Om du har en infektion i kroppen ska du inte träna. Det kan förvärra infektionen och leda till komplikationer. Måste/vill du träna trots allt ska du tänka på att inte träna med för hög puls. Vila hellre och ta en dag extra för att återhämta dig – din kropp behöver det.


träning

Träna inte vid pågående infektion

Det är inte farligt att träna med penicillin då penicillinet i sig inte gör någon skada. Däremot kan det vara farligt att träna med en pågående infektion i kroppen, då infektionen kan spridas och förvärras.

Infektionen kan bli värre

Har du en infektion i kroppen så ska du låta bli att träna så att infektionen inte blir värre. Tränar du med en infektion i kroppen kan denna infektion sprida sig till andra delar av kroppen och dessutom bryta ner muskelvävnad. Dessutom behöver kroppen återhämtning för att bli frisk snabbt.

Sämre effekt

Träning ger sämre effekt om du tränar när du inte är frisk.  Dessutom kan en spridd infektion lida till muskelnedbrytning. 

Träna absolut inte om

Om du har ont i halsen eller har feber ska du absolut inte träna då detta kan vara farligt. . Det kan nämligen, i värsta fall, leda till hjärtmuskelinflammation. Hur stor risk du har att drabbas av hjärtmuskelinflammation är väldigt individuellt och risken ökar ju kraftigare infektion du har och ju intensivare du tränar.

Om du ändå vill träna

Om du måste/vill träna trots allt ska du se till att inte träna puls när du är sjuk. Ju högre puls desto större risk för komplikationer. Välj därför styrketräning och promenader om du trots allt måste träna.

Elitidrottare brukar exempelvis fokusera på taktik och teknik när de är sjuka.

Vila en dag extra

Spring inte till gymmet första dagen som du känner dig frisk. Kroppen behöver nämligen tid att återhämta sig trots att du mår bättre. Vila hellre en dag för mycket än en dag för lite.

Första passet du kör efter att du har varit sjuk ska vara ganska lugnt och under veckans gång kan du öka i intensitet. Om det första lugna passet inte kändes bra för dig så ska du vänta i några dagar till innan du börjar träna.