Danskt kött kan göra oss sjuka på sikt

Dåligt djurskydd gör att djuren mår dåligt. Detta gör också att djuren växer sämre. Men för att maskera det hela så använder många länder, så som Danmark, antibiotika i fodret. Antibiotika som når oss människor genom köttet och som ökar risken för resistens.


danskt kött kan göra oss sjuka på sikt

Foto: Erik Lindegren, Djurens Rätt

I din matvarubutik så finns det ofta kött från länder som bryter mot EU:s djurskyddsregler.

Dessa länder, så som Danmark, Tyskland, Polen och Nederländerna hanterar sina djur mycket dåligt. Förutom onödigt lidande för djuren så blir även dessa djur sjuka, stressade och växer dåligt.

Istället för att förbättra sin djurhållning ger man alla dessa djur antibiotika i förebyggande syfte och för snabb tillväxt. Något som även det är förbjudet i EU.

Köttet som sedan säljs i svensk handel kan därmed sprida antibiotikaresistens. Det kan på sikt göra oss sjuka och ge oss svårbehandlade infektioner.

Orsaken till att matvarubutiker fortfarande säljer detta kött som bryter mot EU:s lägsta krav på djurskydd är för att många konsumenter vill köpa det billigaste köttet.

I en debattartikel i SVD ifrågasätter flera forskare det billiga köttet och den dåliga djurhållningen och vill uppmärksamma oss på att det billiga köttet kan stå oss väldigt dyrt i längden.