✕ Stäng

Så kan du bidra till att stoppa antibiotikaresistens

Antibiotika är ett värdefullt läkemedel som vi tillsammans måste hjälpas åt att skydda så att spridningen av antibiotikaresistens minskar. Du kan också påverka med små handlingar i vardagen.

Patient blir undersökt och pratar med läkare när antibiotika gör nytta.

Var femte svensk vet inte om att antibiotika inte hjälper mot virus.

Idag är det Europeiska antibiotikadagen. En dag som uppmärksammar penicillinets unika och viktiga syfte men även dess problematik och enorma resistenshot som sprider sig globalt.

I Sverige är skillnaderna idag stora när det gäller hur mycket antibiotika som används mellan olika delar av landet. Lägst är användningen av antibiotika i Västerbotten med 252 recept per tusen invånare och år.

Om alla använde samma mängd antibiotika som personer i Västerbotten, skulle antalet recept i Sverige minska med totalt mer än 684 000 på ett år, enligt beräkningar från Folkhälsomyndigheten.

 För att dra en jämförelse är det så många förpackningar penicillin att de staplade på varandra skulle nå upp till toppen på Kebnekaise – nio gånger om.

Bild som visar hur mycket vi kan minska vår antibiotikaanvändning om alla använde sig av lika lite antibiotika som Västerbotten i Sverige.

Bild: Folkhälsomyndigheten

– Vi kan alla hjälpas åt genom att förebygga infektioner och använda antibiotika på rätt sätt och bara när det behövs, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Bidra till att hindra resistensen

Sverige har ur ett internationellt perspektiv en låg antibiotikaförbrukning och ett relativt gynnsamt resistensläge både bland människor och bland djur. Men antibiotikaresistensen ökar även här.

Små val i vardagen som gör skillnad

Med enkla medel kan var och en bidra till att förebygga infektioner, använda antibiotika klokt och att bidra till att den inte sprids i miljön.

  • Prata med din läkare eller veterinär om när antibiotika gör nytta.
  • Använd inte överbliven antibiotika utan lämna in den på apoteket.
  • Förebygg infektioner och smittspridning när det går, t ex genom att tvätta händerna och följa vaccinationsprogram.

Vad tycker du? Kommentera eller starta en diskussion

Fler nyheter

Senaste Nytt

 
×